Kekiğin faydaları ve zararları nelerdir?,kekiğin faydaları nelerdir?,kekik hangi yemeklerde kullanılır?,kekiğin yararları,kekiğin faydaları ve zararları,kekik yağında neler olur?,kekik yağının faydaları,kekik çayı nasıl yapılır?,




Kekik Faydaları ve Zararları



Kekik Faydaları İçin Toz Halinde, Yağı Çıkarılarak Ve Çayı Yapılarak Kullanılabilir. Toz Kekik İle Dişler Fırçalanırsa Diş Etlerini Kuvvetlendirir. Banyo Suyuna Kekik Katılırsa Romatizma Ağrılarını Hafifletir ve Cilt Hastalıklarına İyi Gelir. Kekik, Kimyon ve Sirke İle Kaynatılıp Gargara Yapılırsa Diş Ağrılarını Kesmekte Oldukça Etkilidir.
Kekik Zararları Yok Denilecek Kadar Az Olmasından Dolayı Rahatlıkla Kullanılabilecek Bir Bitkidir. Kekik'in Zararları Yüksek Dozda Kullanılması İle Ortaya Çıkar. Hekim Önerisi Olmadan Hamilelik ve Emzirme Döneminde Kullanılmamalıdır.

Kekik Faydaları ve Zararları


Kekik Faydaları

İştahı açar, sindirimi kolaylaştırır.
Sabah içilen çayı gün boyu zindelik verir.
Gaz söktürücüdür, idrar söktürücüdür.
Yatıştırıcıdır.
Spazm çözücüdür.
Solucan (kurt) düşürücü etkisi vardır.
Terletici ve balgam söktürücüdür.
Soğuk algınlığı, nezle, boğaz ağrıları ve kuru öksürüğün atlatılmasında yararlı olur.
Bronşit, boğmaca ve astım tedavilerinde başarıyla kullanılır.
Özellikle iltihaplı yaraların temizliğinde ve iyileştirilmesinde etkili olur.
Akne tedavisinde de temizleyici ve iyileştirici etkileri görülür.
Kekik suyu gargarası ağız ve boğaz antiseptiği olarak faydalıdır.
Yorgunluk ve halsizliklerde banyosu faydalıdır. Zindelik hissi verir.

Zatüre ve akciğer iltihaplanmalarında 15 dakikalık kekik banyosu çok iyi gelir.





Kekik Zararları

Kekik'ten yapılan çayının önerilen dozlar aşılmadığında, bilinen hiçbir zararı yoktur. Fakat kekik yağının içten kullanımında aşırılığa kaçılması, tiroid bezinin işlevini arttırabilir. Bu nedenle guatr hastalarının kekik yağını kullanmaması tavsiye edilmektedir. Kekik çayı içimi ise böyle bir duruma yol açmaz.


Kekik Nasıl Kullanılmalı

Bir yemek kaşığı kadar ufalanmış kekik, 150 ml. sıcak su ile 5 – 10 dakika demlendikten sonra ılık olarak içilir. Hastalık dönemlerinde günde 2–3 defa uygulanması tavsiye edilir.
Mikrobik hastalıklara karşı vücudu korumak ve biriken toksinleri atmak için günde damıtılmış saf kekik suyu kullanılabilir. Kekik suyu ayrıca diş temizliği ve diş etlerinin güçlenmesinde çok faydalıdır. Günde 5 bardaktan fazla tüketilmemeli, hamileler kullanmamalı, mukozaya zarar veriyor.
Ayrıca kekik salatalara, soslara, çorbalara, et ve sebze yemeklerine katılır. Hem lezzet verir, hem de hazmı kolaylaştırır. Et kurutulurken yanına kekik demeti asılıra mikroorganizma üremesini engeller.


Doğal Kekik Nasıl Alınmalı

Kekik alırken, yeni mahsül ve dalında kurutulmuş demet halinde satılanlar tercih edilmelidir.
Kurutulurken sağlıklı ortamda kurutulup kurutulmadığını rengi ve kokusundan anlayabilirsiniz.
Rengi canlı, kokusu keskin olmalıdır.